Проф. Никола Филчев Борисов е роден на този ден през 1948

...
Проф. Никола Филчев Борисов е роден на този ден през 1948
Коментари Харесай

Никола Филчев празнува рожден ден

Проф. Никола Филчев Борисов е роден на този ден през 1948 година Той е Главен прокурор на България от 18 февруари 1999 до 2006. Преди това е поредно арбитър във Върховния съд (сега Върховен касационен съд) - наказателна гилдия (от януари 1991) и заместник-министър на правосъдието в кабинета на Костов (1997 – 1999), а след приключването на мандата му през 2006 Филчев е назначен за посланик на Република България в Казахстан, на който пост остава до 2008. До 2016 година е началник на катедра „ Наказателноправни науки “ в Юридическия факултет при УНСС.

Никола Филчев е роден през 1948 г. в град Варна. В родния си град приключва химически колеж. Поради мощно разрастващата се през това време химическа индустрия в родния му град, след довеждане докрай на междинното си обучение, Филчев продължава образованието си във Висшия химикотехнологичен институт (днес ХТМУ), по-късно обаче се трансферира в Юридическия факултет на Софийския университет, където се дипломира като правист през 1972 г.

Година след завършването си (1973 г.), Никола Филчев постъпва като арбитър във Варненския районен съд. Редом с практиката, той се насочва и към научна активност, по този начин от 1977 г. той е и научен сътрудник в Института за правни науки при БАН.

Защитава докторска дисертация по наказателно право през 1986 година Хабилитира се през 1990 г. като доцент по наказателно право, по едно и също време с това е и заместник-председател на Специализирания теоретичен съвет по правни науки при Българска академия на науките. От януари 1991 г. се издига до съдия във Върховния съд на Република България – I наказателно поделение. Чете лекции по наказателно право в Юридическия факултет на УНСС от 1996 до 2017г. Директор е на Научноизследователски център за наказателно правораздаване, криминология и криминалистика, работещ при същия факултет[5]. Специализирал е в Русия и Германия. През 2000 година е почетен с почетното звание „ лекар хонорис идея “ на Юридическата академия в Одеса. Назначен е за главен прокурор през 1999 г., като приема поста от Иван Татарчев. След приключването на мандата му е изпратен дипломат в Казахстан, макар замесването му в няколко публични абсурда.

Професор по наказателно право, създател на над шестдесет изявления (монографии, студии, статии), отдадени на съучастието в закононарушението, способа (формата) на осъществяване на незаконното действие, криминализацията на действията, разграничението на наказателната отговорност и други.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР